Iraanse saffraan ijs met pistache noten

Iran is het land van saffraan. Saffraan wordt veelvuldig gebruikt in de Iraanse keuken. Zelfs door ijs. Dit heerlijk zoete ijs met stukjes pistache en rozenwater wordt in Iran veel gegeten. Het heeft een unieke smaak. Je kan het als bolletjes ijs serveren of tussen twee wafels. 

Mij maakt het niet uit. Ik ben er dol. Dus ik ben in de keuken gedoken om dit heerlijke toetje zelf te maken. 

Nog een leuke weetje, Iraans ijs heet ‘Bastani’ en dit betekend letterlijk ijs. Krijg je al zin om deze heerlijke zoete lekkernij te maken? Ik heb geen ijsmachine, maar je kan het heerlijk zonder ijsmachine maken. Dan moet je zelf een paar keer heen en weer naar de vriezer lopen om hem te roeren.

Ingrediënten ijs: 

250 ml volle melk 
250 ml slagroom  
110 gram (basterd)suiker 
3 eierdooiers 
5 theelepels saffraan 
2 eetlepels rozenwater
35 gram pistachenoten

Ingrediënten saffraan 

Saffraan draadjes 
2 ijsklontjes 

Bereidingswijze:

Doe de ijsklontjes in een glaasje en doe daar wat saffraandraadjes overheen. Laat dit op kamertemperatuur smelten. Hierdoor krijgt je saffraan een prachtige kleur. Als de ijsklontjes zijn gesmolten zijn, kan je met de rest van de stappen beginnen. 

Hak de pistachenoten (niet heel klein). Schenk in een ruime pan de melk, slagroom en de saffraan. Breng dit vervolgens aan de kook op een laag vuurtje. Kijk uit dat het niet gaat overkoken. Ondertussen meng je in een kom de eierdooiers en de suiker goed luchtig. 

Als je melkmengsel goed is gekookt, haal je het van het vuur en doe je daar de rozenwater bij. Als het goed is, is je eimengsel nu goed luchtig. Als roerend doe je beetje bij beetje de warme melkmengsel hierbij. Dit moet je echt beetje bij beetje doen, anders krijg je roerei. Ook lekker, maar dat is niet wat je wilt. 

Als alles goed met elkaar is vermengd, giet het mengsel terug in de pan en maak je het al roerend op een temperatuur van +/- 85 graden warm, dus niet aan de kook brengen. Je zult uiteindelijk merken dat je mengsel dikker gaat worden door het kloppen en dan is je ijs klaar om de vriezer in te gaan. Doe de pistachenoten erbij en goed het in een vriezer bestendige bak. Laat het even voor 10 minuten afkoelen en zet het in de vriezer. 

Je moet wel na 1 uur even het ijs gaan door roeren. Dit heb ik 5 keer gedaan en dan heb ik het goed laten vriezen. Het liefst 1 nacht, maar kan je niet wachten kan je na 8 uurtjes al lekker smullen van je eigen gemaakte bastani. 

Nooshe jan. 

7 Comments

 1. … [Trackback]

  […] There you will find 70364 additional Info on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 2. … [Trackback]

  […] Info on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Read More Info here to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 6. … [Trackback]

  […] Here you will find 68886 additional Information to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

 7. … [Trackback]

  […] There you will find 14315 more Information to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/iraanse-saffraan-ijs-met-pistache-noten/ […]

Comments are closed.