Chelo en joojeh kabab

Nu de temperaturen prima zijn om vaker te barbecuen wil ik jullie dit recept niet ontnemen. Dit is iets wat je echt moet maken. Gehakt en kip op Iraanse wijze klaargemaakt en dan op de barbecue, waardoor je zo’n heerlijke rokerige smaakt krijgt. Yummy! Ik krijg weer trek. Dit geserveerd met rijst, geroosterde tomaten en sumak. Ik weet zeker als je dit maakt, dat je iedereen er blij mee kan maken. 

Ingrediënten kabab

500 gram lamsgehakt 
750 gram rundergehakt 
1,5 middelgrote ui
1 ei 
2 theelepels saffraan (voorbereid net als bij het Iraanse ijs)
1 theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
4 roma tomaten 
Sumak naar smaak

Ingrediënten joojeh kabab (kip)

1 kilo gemengde kippenvleugels en poten
Sap van 1 citroen
200 gram Griekse yoghurt
1 grote gele ui 
50 gram saffraan (voorbereide versie zoals bij het Iraanse ijs)
1 theelepel zout

Bereidingswijze joojeh kabab

Bereid 1 nacht van te voren je kip voor. Dan smaakt je kip het allerlekkerst. Wil je het op de dag zelf voorbereiden? Dan moet het minimaal 3 uur in de koelkast. Snijd de ui door de helft en snijd dit in ringen. Doe de kip, yoghurt, citroensap, zout en de ui in een ruime kom. Meng dit goed door elkaar, zodat alle kippetjes goed onder de marinade zitten. 

Dek de schaal af en zit dit in de koelkast. Haal de kip 15 minuten voordat je het gaat gebruiken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt. Ik weet dat er mensen zijn die niet van kluiven houden, de kippenvleugels en poten kan je ook goed door kipfilet vervangen. 

Bereidingswijze kabab

Voor het beste resultaat moet het vlees op kamertemperatuur zijn. Rasp de uien fijn en die dit in een schone doek, zodat je het sap er goed uit kan knijpen. 

Doe het runder- en lamsgehakt, ui, ei, saffraan, zout en zwarte peper. Kneed dit goed door elkaar. Het moet een plakkerige mengsel worden, zodat het niet uit elkaar valt. Je moet het zeker iets van 10 minuten goed door kneden. 

In Iran hebben we speciale kabab spiezen, waar het gehakt aan wordt geplakt. Maar ik zou Maral niet zijn, als ik het op een makkelijke manier wil maken. Verdeel het gehakt in 10 even grote ballen. Maak de ballen plat en rechthoekig zo’n 2 cm. Niet te plat maken, want anders branden ze heel snel aan. Als je klaar bent, zet je het voor 30 minuten in de koelkast. 

Ondertussen kan je de bbq aan doen, zodat deze goed heet wordt. Snij de tomaten door de helft. Haal de gemarineerde kippentje uit de koelkas en zet deze ook klaar op een bordje. Schud de overgebleven marinade er wel even vanaf. Nu kan je alles op de barbecue gaan grillen. 

Ik serveer dit gerecht met rijst en de gegrilde tomaten, maar met Lavash brood is het ook heerlijk. Doe wat sumak over je vlees en geniet van dit heerlijke Iraanse barbecue.

Nooshe jan.