Adas polo – rijst met linzen

Adas polo is ook zo’n gerecht wat me laat herinneren aan mijn jeugd. Het ultieme comfort food. Als kind deed mijn moeder altijd een beetje suiker over onze adas polo. Het klinkt misschien gek, maar geloof me…. het is echt heerlijk!

Dit gerecht doet me ook heel erg aan mijn vader denken. Mijn vader was een echte zoetekauw. En wanneer mijn moeder dit maakte, maakte ze het soms ook met dadels. En mijn vader was dol op dadels, dus een gerecht waar hij ook van kon smullen. Dus deze is voor jou baba! 

Ingrediënten 

200 gram rijst
150 gram linzen 
500 gram gehakt 
1 middelgrote uit 
150 gram rozijnen 
Kaneel 
Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Was je rijst 3 keer en laat dit in water en zout voor een 1 uur weken. Doe je gehakt in een kom, rasp de ui breng op smaak met wat zout en zwarte peper en maak daar kleine gehaktballetjes van. Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de balletjes. Haal ze uit de koekenpan.

Doe een klontje boter in dezelfde pan en bak kort de rozijnen aan. Maar pas op, ze kunnen snel verbranden. Doe de gehaktballetjes erbij en draai de vuur laag en meng alles goed met elkaar.

Doe de linzen in een klein pannetje en was ze even. Zet ze op het vuur met ruime water en kook ze beetgaar.

Breng in een ruime pan 1,5 liter water aan de kook. Giet het water van de rijst weg en doe de rijst in de pan. Kook de rijst tot het beetgaar is. 

Giet de rijst af en was de rijst goed met koud water. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de pan en laat het heet worden. Doe wat van je rijst in de pan en strooi flink wat kaneel op. Daarboven doe je wat linzen en gehaktballetjes mengels. Doe daar boven weer wat rijst en herhaal de stappen tot je door alle ingrediënten bent. Maar let op, je eindigt met witte rijst. 

Zet je pan op een middelhoge vuur voor 25-30 minuten. 

Serveer het met wat suiker en kaneel en je kunt genieten van een bordje adas polo, dat je een warm gevoel geeft.