Adasi – Iraanse linzensoep

Adasi is een Iraanse groene linzensoep. Iraanse mensen eten adasi op verschillende momenten van de dag. Het wordt zelfs voor ontbijt gegeten. En dat vind ik zelf ook heerlijk. Het vult lekker en als je een drukke dag hebt, kun je de hele ochtend door. En linzen zijn eiwitrijk!

Adasi wordt op verschillende manieren gemaakt. Ik heb het natuurlijk geleerd van mijn moeder, dus ik heb haar recept overgenomen. Dit is een recept dat echt makkelijk te maken is. Maar dat zijn jullie inmiddels van mij gewend toch? Dit recept is ook glutenvrij en vegetarisch.

Ingrediënten

500 gram groene linzen
1 middelgrote ui
2 middelgrote vastkokende aardappels
1 knoflookteen
1 theelepel kurkuma
Zout en zwarte peper naar smaak
1,5 liter water of groente bouillon
Scheutje olijfolie

Bereidingswijze

Pak een ruime pan en doe daar een scheutje olijfolie in. Snipper de ui en knoflook. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Fruit de ui en knoflook goudbruin. Doe de aardappels erbij en bak ze kort mee. Was de linzen en doe deze bij de ui en aardappelmengsel samen met de kurkuma, zout en zwarte peper. Giet het water of groente bouillon erbij en laat dit voor 30 minuten staan.

Serveer het met Turks brood en een schijfje citroen. Een kommetje geluk waar je echt lekker van kan genieten.

Tip: als je teveel hebt gemaakt, je kunt het goed invriezen. Doe dit in porties zodat het makkelijker is om het te ontdooien.