Tahchin met kip

Tahchin is zo’n veelzijdige Iraanse klassieker! Het is een rijstgerecht, dat kan worden gevuld met kip, vlees, groenten of naturel als bijgerecht. Versier het mooi aan de bovenkant met zereshk, pistachenoten en amandelen. Dit gerecht is een lust voor de oog. Het staat ook nog eens prachtig als je dit serveert wanneer je gasten hebt. Ik weet nog toen mijn moeder dit maakte, het hele huis heerlijk rook naar saffraan en boter. Ik kan je zeggen, dat dit mijn lieveling gerecht is. Toen in wat jonger was, maakte mijn moeder dit altijd op mijn verjaardag, dus dit gerecht brengt heel veel herinneringen bij mij naar boven.

Ik heb dit keer gekozen om naturel tahchin met kip erbij te maken. Heb je vragen over dit recept, stel ze gerust. Ik help je er graag bij.

INGREDIËNTEN KIP

3 middelgrote tot grote kippenpoten
1 ui
2 theelepels kurkuma
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel saffraan
50 ml water
Snufje zout en zwarte peper

INGREDIËNTEN TAHCHIN

200 gram basmatirijst
150 gram yoghurt
1 ei
1 ui
2 eetlepels zereshke (gedroogde zuurbessen)*
2 eetlepels boter
2 eetlepels zonnebloemolie
1/4 theelepel gemalen saffraan of saffraandraden
1/4 theelepel zwarte peper
1 theelepel geraspte pistachnoten (optioneel)
1 theelepel amandelschaafsel (optioneel)
2 el zout om de rijst te koken + extra om op smaak te brengen

BEREIDINGSWIJZE KIP

Bereid eerst de de saffraan voor. Doe 2 ijsklontjes in een kommetje en doe de saffraandraadjes erbij. Laat dit smelten op kamertemperatuur.  

Snij de ui in grove stukken, doe wat zonnebloemolie in de pan en fruit de ui. Doe de kippenpoten erbij en bak ze mooi aan alle kanten bruin. Doe de tomatenpuree, kurkuma, zout en zwarte peper erbij en fruit dit aan met de kip. Wanneer alles met elkaar gemengd is, doe je het water erbij en draai je het vuur laag. Zet de deksel op de pan voor ongeveer 30-35 minuten (afhankelijk hoe groot je kippenpoten zijn). Houdt het goed in de gaten en roer dit af en toe door, zodat het niet aanbakt. Na ongeveer 20 minuten doe je de saffraan erbij en laat je dit verder koken. 

BEREIDINGSWIJZE RIJST

Was de rijst in een kom met water. En giet het water elke keer af. Je wilt water dat helder is. Als je dat hebt bereikt, vul je de kom met rijst met water en een eetlepel zout. Laat dit staat voor ongeveer 2 uur. Nu kun je aan de slag met het bereiden van je kip.

Na 2 uur kan je veel water aan de kook brengen in een pan. Los er 2 eetlepels zout in op (geen zorgen, overtollig zout wordt later weggespoeld. Maar geloof me, zonder deze hoeveelheid zout zal je rijst flauw smaken). Voeg de rijst toe, roer goed en laat het water weer koken.

Laat de rijst enkele minuten voorkoken. De kooktijd is afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Haal na ongeveer 3 minuten een rijstkorrel uit de pan en maak deze kapot met je nagel. Het kan 3 tot 7 minuten duren voordat je rijst zover is. Ik heb Tilda basmatirijst van de Albert Heijn gebruik en deze was na 3 minuten al beetgaar. Als de buitenkant gaar is, maar het midden van de rijstkorrel is nog stevig, dan is hij klaar. Je kan nu de rijst afgieten en goed afspoelen met koud water. Doe dit goed, want je wilt dat alle overtollige zout wordt afgespoeld. 

Bereidingswijze tahchin

Meng in een kom het ei met de yoghurt, de rest van de opgeloste saffraan en een beetje zout. Voeg de rijst eraan toe en roer goed tot het gelijkmatig geel wordt.

Kies een pan met antibaklaag, want je wilt niet dat je tahchin blijft plakken. Ik heb een hapjespan van 24 cm gebruikt deze moet wel een deksel hebben. Smelt de boter in de hapjespan. Zorg ervoor dat niet alleen de bodem maar ook de zijkanten van je pan zijn besmeerd met boter. Voeg de rijst toe aan de pan. Doe er nog 1 eetlepel gekookt water over je rijst en prik een paar gaatjes (tot aan de bodem van je pan)

Zet de pan op middelhoog tot hoog vuur. Zodra je stoom uit de rijst ziet opstijgen, doe je het deksel erop en zet je de temperatuur laag. Je kunt de deksel afdekken met een schone theedoek. Laat de tahchin 30-40 minuten koken.

Maak ondertussen de zereshk (barberries) klaar. Was de zereshk en bak ze kort in 1 el boter met 2 tl suiker. Dit duurt niet langer dan 10 seconden, anders zal de zereshk verbranden. Mix de zereshk, suiker en boter met 1 eetlepel vers gekookt water en de geschaafde amandelen en pistachenoten. Leg het opzij voor later. Zereshk / barberries kan je halen bij de Iraanse winkel. Ik weet dat sommige Turkse winkels het ook verkopen.

Verwarm je kip opnieuw of als die nog op het vuur staat, draai je het vuur uit. Het is nu tijd om deze heerlijke tahchin met kip te serveren.

Doe ovenwanten aan, haal de deksel van de pan en zet er een serveerschaal ondersteboven op. Draai de pan voorzichtig om en verwijder hem. Nu heb je een heerlijk geurende tahchin. Versier het mooi met de zereshk mengsel. Doe in een aparte schaal je kip en de jus, want de jus is hier heerlijk bij. 

Nooshe jan!