Surinaamse zuurkoolschotel

Dit stond al een tijdje op mijn lijstje om te maken. Ik ben echt dol op zuurkool. Zal ik je iets geks over mezelf aan je verklappen?

Vroeger kocht mijn moeder zuurkool en dat at ik zo op. Gewoon het pakje open doen en lekker van snoepen. Moet je ook eerlijk zeggen, toen wij pas in Nederland kwamen wonen wisten we ook niet dat je hiermee kon koken. 

Maar eenmaal zuurkool stamppot gegeten te hebben en ik was verkocht. Ik kan me ook niet herinneren wanneer en waar ik het voor het eerst at. Maar nu maak ik het regelmatig op verschillende manieren. 

De Surinaamse variant had ik nooit eerder gemaakt. En aangezien het weer het weer voor is om lekker stamppotten te eten, ben ik de keuken ingedoken om dit heerlijke gerecht te maken.

Het is zo easy te maken, dat ik eerst dacht dat ik iets was vergeten. Thuis viel het super goed in de smaak. Ik had er nog zoetzure groeten bij gemaakt en er bij geserveerd. 

Ingrediënten voor het gerecht 

500 gram gehakt 
1 kilo kruimige aardappels 
1 middelgrote ui
2 tenen knoflook 
500 gram zuurkool
150 gram geraspte kaas
100 ml melk
200 ml creme fraiche 
1 theelepel trassi (garnalenpasta) 
1 theelepel garam masala
Klont boter

Voor de zoetzuur

100 ml kokend water 
100 ml azijn
3 eetlepels suiker
Halve komkommer (zonder de zaadjes) 
Handje vol cherry tomaten 
1 rode ui
Snufje zout 

Bereidingswijze 

Maak eerst je zoetzuur, want dan kan het lekker trekken. Doe het kokend water, azijn, zout en suiker in een bakje. Roer het goed, totdat de suiker oplost. Snij de komkommer door de helft en verwijder de zaadjes. Snijd het in halve ringen. Snijd de tomaten in kwartje en de rode ui in halve ringen. Wanneer het water helemaal goed is afgekoeld, doe je de groenten erbij en laat je dit staan.

Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en kook deze met wat zout. Breng in een aparte pan ruim water aan de kook en doe daar de zuurkool erin en kook het even. Zo wordt de zuurkool iets minder zuur.  

Snipper de ui en knoflook. Fruit deze aan in een koekenpan en doe daarna het gehakt erbij. Bak het tot het lekker bruin is. Doe de trassi en masala erbij en meng het lekker met je gehakt. Trassi is best zout, dus proef zelf of het nog nodig is om zout erbij toe te voegen. 

Giet de aardappels af en stap deze met de boter en melk en een snufje zout. Doe de zuurkool erbij en meng het goed door elkaar. 

Doe wat van je zuurkool en aardappel in een ovenschaal. Doe daar het gehaktmengsel over. Verdeel de crème fraiche over het gehakt en smeer deze goed uit. Verdeel de rest van de aardappel en zuurkool over de crème fraiche. Strooi alle kaas erop en zet je ovenschaal in de oven voor 20 minuten. 

Haal het uit de oven en laat het voor 10 minuten afkoelen. Serveer het met de zoetzuur en geniet lekker van dit heerlijke zuurkoolschotel.

Eet smakelijk.