Stoofpot met klapstuk

Ik ben dol op stoofgerechten. Het vraagt een beetje om voorbereiding, maar voor de rest hoef je er niks meer aan te doen. Ja, af en toe roeren zodat het niet aanbakt.

Bij de Turkse slager waar ik altijd mijn vlees haal, zag ik een heel mooi stuk vlees liggen, namelijk klapstuk. Ik had er niet eerder mee gekookt. Ik nam 1,5 kilo mee om er iets lekkers van te maken. 

Woon je in Utrecht, ga zeker langs de Turkse supermarkt Hira op Smaragdplein. Ik kom hier al jaren. De mensen zijn er aardig, je wordt goed geholpen en het vlees is altijd vers en lekker. Een klein tipje! En.. oh ja, nog een tipje: laat je vlees al snijden door de slager, lekker makkelijk en je kunt gelijk beginnen.

Ik herinner met de dagen vroeger als mijn moeder stoofpot maakte. Het rook heerlijk in huis en je verheugde je de hele dag op het avondeten. Dit stoofpotje dat ik heb gemaakt, is een beetje gebaseerd op het gerecht wat mijn moeder vroeger maakte. 

Ingrediënten

1,2 kilo klapstuk in grote stukken gesneden
1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 middelgrote aardappels
1 grote winterpeen 
2 grote tomaten 
750 ml tot 1 liter
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel paprikapoeder 
2 theelepels kurkuma 
1 theelepel zout en zwarte peper

Bereidingswijze

Zet een stoofpan op het vuur, doe daar een flinke scheut zonnebloemolie in en laat het heet worden. 

Schil de ui en snijd deze in grove stukken. Snipper de knoflook. Doe dit in de pan en fruit deze aan. Doe het vlees in de pan en bak deze mee. Laat het even staan. 

Schil onder tussen de aardappels en de winterpeen. Snijd deze in even grote stukken. Snijd de tomaten en zet de opzij.

Doe de kruiden bij het vlees en roer het goed door elkaar, zodat alle stukjes vlees met de kruiden gemengd worden. Zout helemaal als laatst erbij doen, zodat je kan proeven hoeveel je nodig heb, want als je eten goed gekruid is, heb je bijna geen zout nodig. 

Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even mee met het vlees en de kruiden. Voeg water toe aan het vlees mengsel tot het vlees onder water staat. Zet de deksel op de pan en laat dit 2,5 tot 3 uur staan. Ondertussen blijf je af en toe roeren. 

Na 3 uur kun je een stuk vlees uit de pan halen. Is deze gaar? Dan doe je de aardappels en wortels bij het vlees en laat je het nog 10 minuten door sudderen. Na 10 minuten doe je de tomaten erbij en laat je het nog 15 minuten staan. 

Schep je stoofgerecht in een schaaltje, serveer er een stuk Turks brood bij en je kunt genieten van een lekker kommetje warm eten voor een koude herfst- of winterdag. 

Eet smakelijk.

3 Comments

  1. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/stoofpot-met-klapstuk/ […]

  2. … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/stoofpot-met-klapstuk/ […]

  3. … [Trackback]

    […] There you can find 33251 more Information on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/stoofpot-met-klapstuk/ […]

Comments are closed.