Slagroomsoesjes

Slagroomsoesjes, velen malen lekkerder als je het zelf maakt. Je kunt tegelijkertijd lekker opscheppen over jouw prachtige creaties. Bij ons thuis duurde het niet lang voordat de slagroomsoesjes op waren!

INGREDIËNTEN

100 gram melk
100 gram water
90 gram boter
2 gram zout
2 gram suiker
110 gram bloem
200 gram ei (ongeveer 4 stuks)
500 gram verse slagroom

Een aantal tips voordat je begint aan dit recept:

  • Spuit de soezen niet op een siliconen bakmat, want daarop kan de lucht niet goed circuleren. De soezen worden dan hol aan de bovenkant en dat wil je niet!
  • Laat het soezendeeg goed drogen, zodat de eieren goed worden opgenomen en het deeg zich beter ontwikkelt.
  • Voeg de eieren toe als het deeg nog warm is, want zo rijst het soezendeeg beter tijdens het bakken. De moeilijkheid zit hem in het afwegen van de eieren. Het gewicht van de vloeistoffen moet namelijk evenveel zijn als dat van de eieren. Als je meer ei hebt, klop de eieren los en weeg ze af.

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe vervolgens de boter, melk, water, zout en suiker in een steelpan en breng het geheel aan de kook. De boter moet gesmolten zijn. Als het mengsel omhoog begint te komen, haal je de pan van het vuur af. Schenk de bloem er in een keer bij en meng alles goed door met een houten lepel, waardoor je een soort deegbal krijgt. Als de deegbal mooi samenhangend is, druk je deze plat in de pan en kun je de pan weer op het vuur zetten (zonder te mengen). Schud de pan en zodra je het deeg hoort knetteren, bekijk je de bodem: zodra het deeg aanzet aan de bodem, is dat het teken dat het deeg voldoende droog is. Zet het vuur uit en meng het deeg met de houten lepel, totdat de waterdamp is ontsnapt.

Doe nu het eerste ei erbij en wanneer deze helemaal is opgenomen doe je het volgende ei erbij. Dit herhaal je tot alle eieren zijn verwerkt en je een mooie homogene massa hebt verkregen. Doe het mengsel vervolgens in een spuitzak met een spuitmondje van 8 mm en spuit rondjes van ongeveer 3 cm. Til de spuitmond tijdens het spuiten NIET op. Maak aan het einde van de spuitgang een snelle kwartslag met de spuitmond ter hoogte van de soes. De soezen kunnen nu voor 13-15 minuten de oven in. Als ze uit de oven komen, laat je ze afkoelen op een afkoelrooster en kun je ondertussen aan de slagroom beginnen.

Klop de slagroom stijf met suiker en doe de slagroom in een spuitzak met een spuitmond van 6 mm. Maak met de punt van een mes een klein gaatje aan de onderkant van de soezen. Neem een soes in de hand en spuit wat slagroom in de soes. De soes moet zwaar aanvullen, dan weet je dat hij goed gevuld is!

Tip: je kunt de soezen afmaken door er wat poedersuiker overheen te strooien.