Shir berenj – Iraanse rijstpudding

Dit is een recept wat me terug brengt naar mijn kindertijd. Mijn vader was dol op op shiberenj. Het liefst met heel veel stroop, want mijn vader was een echte zoetekauw. Het kon niet zoet genoeg zijn voor hem. Wil je zelf ook deze heerlijke rijstpudding maken? Lees dan hieronder hoe je dat doet.

Ingrediënten 

200 gram Jasmijn rijst
950 ml koud water
Snufje zout 
2 liter volle melk 
3 eetlepels rozenwater

Bereidingswijze 

Was de rijst tot het water helder is. Zet een pan met anti-aanbaklaag op het vuur en doe daar het rijst, water en zout in. Breng het op hoge vuur aan de kook. Als het begint te borrelen, draai je het vuur laag. Rijst moet lekker zacht worden en het moet een romige textuur krijgen. Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. 

Verwarm de melk tot het goed heet is en voeg de melk per 500 ml bij de rijst. Elke keer wanneer je de melk toevoegt, moet je wachten tot het weer aan de kook komt. Pas dan voeg je er weer 500 ml melk bij. Dit herhaal je tot je alle melk bij hebt gevoegd. 

Het wordt steeds dikker. Tot slot voeg je het rozenwater er bij. Kook dit voor ongeveer 10 minuten.  Blijf roeren, zodat het niet aanbrand. Het is nu wat waterig, maar als je het laat afkoelen wordt het wat dikker. 

Haal de pan van het vuur en verdeel het in schaaltjes. Laat het 10 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Serveer het met fruit, noten, stroop, fruitsiroop, honing of gewoon met wat suiker. De shir berenj is nu klaar! Tijd om te smullen.

Ik vind het lekker als het nog een beetje lauw is, maar dat ligt helemaal aan jou. 

Nooshe jan!

5 Comments

 1. … [Trackback]

  […] Here you will find 29736 additional Info on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/shiberenj-iraanse-rijstpudding/ […]

 2. … [Trackback]

  […] There you can find 96970 additional Information to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/shiberenj-iraanse-rijstpudding/ […]

 3. … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/shiberenj-iraanse-rijstpudding/ […]

 4. … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/shiberenj-iraanse-rijstpudding/ […]

 5. … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/shiberenj-iraanse-rijstpudding/ […]

Comments are closed.