Kotlet – Iraanse hamburgers

Kotlet is een Iraans gerecht gemaakt met rundergehakt gemengd met kruiden, eieren, aardappel en gebakken in een pan. Het is afkomstig van het woord “kotelet”, wat een dun plakje vlees betekend. Kotlet is een heerlijk familiediner waar je ook prima de restjes de volgende dag nog op brood kan eten. Ik was altijd heel blij als mijn moeder dat maakte, want dan wist ik dat ik het de volgende dag op brood mee naar school zou krijgen. 

Hier thuis zijn ze ook favoriet. En zoals vroeger verheug ik me op mijn lunch de volgende dag als er wat overblijft. 

Ingrediënten 

500 gram gehakt 
1 grote aardappel
1 grote ui
1 ei 
1 theelepel kurkuma
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel zout
3 eetlepels paneermeel

BEREIDINGSWIJZE

Rasp de aardappel en knijp het vocht eruit. Rasp de ui of maak het fijn in een keukenmachine. Dat bespaart je weer wat tranen. 

Doe in een grote kom het gehakt, geraspte aardappel, ui, paneermeel, ei en de kruiden. Meng dit goed met elkaar. Doe een flinke scheut olie in een koekenpan en laat het goed heet worden. Pak wat gehakt ter grote van middelgrote ui. Maak er eerst een bolletje van en vervolgens maak je ze plat. Maak er een gaatje in het midden, waarom vraag het me niet, maar mijn moeder deed dat ook. 

Bak ze om en om mooi bruin in de koekenpan. 

Serveer het met brood en wat rauwkost of met patatjes. Beide kan ook. Wat jij lekker vindt. 

Nooshe jan. 

kotlet - mama alpacas kitchen