Hele kip roomboter en ingelegde citroen

Wie houdt er van kip? En wie vindt het fijn als het eten makkelijk te bereiden is? En wie houdt er van lekker eten? Precies, ik denk een heleboel mensen. Stop dan met verder zoeken en sla dit recept op in jouw favorieten om het te maken wanneer het jou uitkomt.

Ik denk dat kip een van onze favoriete vleessoorten is thuis. Je kan oneindig variëren met kip. Je kan het grillen, koken, soep van maken of lekker op de bbq. Daarom staat kip bij ons best vaak op het menu.

INGREDIËNTEN

1 hele kip van 1 tot 1,5 kg
125 gram roomboter kamertemperatuur
1,5 ingelegde citroen
1 theelepel zwarte peper
1 zoete aardappels
3 grote wortels
1 hele knoflook

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de ingelegde citroen door midden en verwijder de pitten. Doe de boter, ingelegde citroen, zwarte peper en een scheutje van de sap van de ingelegde citroen in een hakmolen. Heb je geen hakmolen? Snijd dan de citroenen heel fijn, doe dit in een kom met de andere ingrediënten en mix dit heel goed door elkaar.

Schil de zoete aardappels en de wortels. Snijd deze in stukjes. Doe een klein scheutje zonnebloemolie in een ovenschaal, doe de aardappels en de wortels hierin en voeg wat zout toe. Roer dit goed door elkaar, zodat alles goed met zout en olie is bedekt. Snijd de knoflook overdwars, zodat je twee helften hebt. Doe deze ook bij de groente in de ovenschaal.

Maak rustig met je hand het vel los van de kip, zodat je het botermengsel onder de huid van de kip kan smeren. Probeer overal goed de boter onder de huid te smeren. Overgebleven boter meer je op de kip, op de poten en de onderkant. Leg de kip in de ovenschaal omringt met de groente. Zet het voor 1 tot 1,5 uur in de oven. De tijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van de kip.

Haal na drie kwartier de kip even uit de oven en overgiet het met de jus, zodat de kip niet uitdroogt. Doe de kip weer terug in de oven tot de kip helemaal gaar is.