Ghormeh Sabzi

Ghormeh sabzi is echt een klassiek Iraans gerecht. De kruiden en het vlees die samen komen tot een gerecht hebben uitgesproken smaak. Als je aan veel Iraanse mensen vraagt wat hun lievelingseten is, zullen heel veel zeggen dat het Ghormeh sabzi is. 

Het kost even tijd om Ghormeh sabzi te maken, maar ik beloof je dat het je niet zal tegen vallen. Al je harde werk zal echt beloond worden bij de eerste hap die je neemt.

Je kunt het proces versnellen om gevroren Ghormeh sabzi te kopen bij de Iraanse winkel. Maar als je het echt van scratch wilt maken, dan moet je een beetje geduld hebben en even hard werken. Want je moet de kruiden goed wassen, goed laten drogen en dan heel fijn snijden. En uiteindelijk moet je het goed bakken en dit kost veel tijd en geduld. 

En als je de kruiden hebt gebakken, kun je natuurlijk porties maken en dit invriezen. Zo heb je altijd de basis al klaar en hoeft je niet elke keer van scratch te beginnen. Maar dit ligt eraan hoe groot je gezin in en hoeveel Ghormeh sabzi je gaat maken.

En weet je wat gek is, dat ik het vroeger als kind niet lekker vond. Ik kon echt chagrijnig worden als mijn moeder Ghormeh Sabzi had gemaakt. Tenminste, ik stelde me gewoon aan volgens mij, want nu vind ik het echt zo lekker. Gek he?!

Dit recept wat ik ga delen is voor ruim 12 personen. Ik maak alles en vries het in delen in.

Ingrediënten

2 bosjes peterselie
2 bosjes bieslook
2 bosjes koriander 
50 gram gedroogde fenegriek
1 kilo lamsvlees
1 blikje kidneybonen 
4 gedroogde limoenen (verkrijgbaar bij Iraanse of Turkse winkel)
2 middelgrote gele uien 
3 tenen knoflook
1 theelepel kurkuma 
1/2 theelepel zwarte gemalen peper
Zout naar smaak
(Optioneel) Sap van 1 verse limoen 

Bereidingswijze 

Was de verse kruiden en laat deze goed drogen. Heb je een slacentrifuge? Dan kun je ze daarin doen en ze zo goed als mogelijk droog laten draaien. Heb je geen slacentrifuge? Dan kun je het gewoon op een theedoek leggen en goed laten drogen. Als ze goed droog zijn, kun je ze heel fijn snijden. Als je daar klaar mee bent, zet je de kruiden opzij.

Snipper de uien en de knoflook. Prik wat gaatjes in de gedroogde limoenen. Snijd het vlees in blokken van 5-8 cm. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in de pan. Bak de stukjes vlees aan alle kanten mooi bruin. Haal deze uit de pan.

Fruit de gesnipperde uien de knoflook in dezelfde pan, waar je het vlees in hebt gebakken. Doe de kurkuma en de zwarte peper bij en bakt dit even mee met de ui en de knoflook. Haal dit ook uit de pan en leg het opzij.

Doe nog een beetje olie in de pan. Nu ga je de kruiden aanbakken. Doe alle kruiden in de pan en roer goed door. Je ziet dat het steeds meer gaat slinken en de kleur donkerder wordt. Dat klopt, maar het moet niet aanbranden. Dus blijf goed door roeren tot de kleur van de kruiden veranderen. Ze moeten een donkere kleur krijgen. 

Wanneer je dat hebt bereikt, kun je de ui, knoflook en het vlees bij doen. Doe daar kokend heet water bij, tot het vlees goed onder water staat. Doe de limoenen erbij en laat zit voor 2 uur op een heel laag buurtje stoven. Roer wel af en toe, zodat het niet aan gaat bakken. Bij de laatste 20 minuten doe je de kidneybonen bij. Giet wel eerst het vocht van de kidneybonen af. 

Roer alles goed door elkaar, proef even of het op smaak is. Vind je het lekker om limoen toe te voegen? Doe dan het sap van 1 limoen erbij. Sommige mensen vinden het lekker als Ghormeh sabzi beetje zuur is. e Ghormeh Sabzi is klaar als het vlees lekker mals is en de Ghormeh Sabzi niet meer waterig is.

Nooshe Jan!!!!