Gehaktballetjes met zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst is gezond. Het heeft een milde, nootachtige smaak en is taaier en voedzamer dan witte rijst, maar bederft sneller omdat de zemelen en de kiem (die bij de productie van witte rijst verwijderd worden) bederfelijke vetten bevatten. Ik heb met zilvervliesrijst eerder een ander gerecht gemaakt met shoarma. Dit is een recept met wortels en gehaktballetjes in een iets zoetere saus.

Ingrediënten

500 gram gehakt
1 middelgrote ui
4 winterpenen
1 courgette
200 gram zilvervliesrijst
Zout en zwarte peper

Ingrediënten voor de saus

1 middelgrote ui
2 knoflooktenen
140 ml Frito
3 eetlepels ketjap
2 eetlepels gembersiroop
1 theelepel zoete paprikapoeder
Scheutje water
Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze

Pak een schaal en doe het gehakt hierin. Rasp de ui en doe dit samen met wat zout en peper bij het gehakt. Meng dit met elkaar en maak daar kleine gehaktballetjes ter grote van een golfbal van. Zet dit even opzij.

Kook de zilvervlies rijst, zoals dit is aangegeven op het pakje. Snipper de ui en de knoflook. Schil de wortels en snijd deze in ringen, maar niet te dun. Snijd de courgette door midden en snijd hier halve ringen van.

Pak een hapjespan en doe daar een scheut zonnebloemolie in. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten mooi bruin. Haal ze uit de pan en zet dit even opzij. Fruit de ui en de knoflook glazig in dezelfde pan. Doe de de wortels erbij en doe daar een scheutje water bij en zet de deksel op de pan, zodat ze beetgaar kunnen worden. Als je er gemakkelijk een vork in kan steken, is het klaar.

Doe de frito, ketjap, gembersiroop en de kruiden bij de wortels en roer dit goed door elkaar. Doe de courgette erbij en laat zit voor 5 minuten staan, want je wilt niet dat de courgette te zacht wordt. Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en meng dit door, zodat alle gehaktballetjes lekker onder de saus zitten. Zet de deksel op de pan en laat dit op een laag vuurtje staan tot dat je rijst klaar is.

Pak een schaaltje en doe daar wat rijst in. Schep daar bovenop een flinke lepel gehaktballetjes met wortel en courgette erboven en geniet er van.