Funfetti taart met verrassing

Wat is nou feestelijker dan een kleurrijke taart waar ook nog eens een verrassing in blijkt te zitten? Precies… niets! Daarom is dit ook de favoriete taart van mijn dochters. Een taart waarbij de ogen van de kleintjes groter worden bij het aansnijden er van.

Na heel veel keren verschillende bakvaste sprinkles te hebben uitgeprobeerd om een mooie gekleurde biscuitcake te krijgen (waarbij de kleuren niet verloren gaan), heb ik eindelijk de perfecte sprinkels gevonden die dat kunnen. De bakvaste sprinkels van Sprinklelicious (bakvaste Jimmies) zijn echt de beste sprinkles die je je maar kunt wensen.

Ik heb met deze taart meegedaan aan de bakwedstrijd van de Hema. Hoewel ik door mocht naar de eerste ronde, ben ik helaas niet door naar de finale. Ondanks het feit dat ik dat natuurlijk heel jammer vind, moet ik zeggen dat ik wel een ervaring rijker ben.

Dan is het nu tijd om het recept te delen en dat je zelf aan de slag kunt om deze taart te maken. Je zult er de harten van de kinderen (en natuurlijk ook de rest van de familie) mee winnen.

Ingrediënten voor biscuitdeeg

5 eieren
150 gram suiker
150 gram bloem
1⁄4 theelepel zout
120 gram sprinkels + 35 gram voor de versiering

Ingrediënten botercreme

300 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
130 gram poedersuiker
1 eetlepel vanille extract
Zest van 1 limoen
100 gram roomkaas

Ingrediënten banketbakkersroom

1 vanillestokje
500 ml melk
75 gram suiker
4 eidooiers
2 eetlepels bloem

Wat heb je verder nodig?

50 gram Smarties voor de verrassing in het midden van de taart.
Ronde bakvorm van 20 centimeter
1 spuitzak
Gladde spuitmond 20 mm
Uitsteker van 7 cm doorsnede

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een bakvorm goed in met boter.
Doe de eieren, de suiker en een snufje zout in een kom en mix alles eerst even op de laagste stand, zodat alles goed gemengd is. Zet het dan op de hoogste stand en laat het mengsel goed mixen. De kleur van je mengsel moet licht geel worden. De reden waarom je dit doet, is dat het biscuitdeeg goed luchtig moet worden. Zet je mixer uit, zeef je bloem en voeg dit toe aan je mengsel. Voeg nu ook de sprinkles toe en spatel het rustig door elkaar, want je wilt het lucht er niet uitslaan. Giet je mengsel in de bakvorm en plaats deze in het midden van de oven. Deze moet 35-40 minuten bakken. Het moet mooi goudbruin van kleur zijn. Prik met een satéprikker in de taart of het gaar is. Haal het uit de oven en laat het even in de bakvorm staan. Als het is afgekoeld, haal je de taart uit de bakvorm en laat je het verder goed afkoelen op een afkoelrooster. Nu kan je aan de slag met de vulling.

Halveer het vanille stokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een scheutje melk achter. Breng in een pan de rest van de melk met het vanillemerg, vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met het scheutje koude melk en de rest van de suiker los en roer het bloem erdoor. Schenk vervolgens het eimengsel in de pan en roer het goed door met een garde. Breng de
banketbakkersroom aan de kook en laat het ongeveer voor 3 minuten op laag vuur garen. Haal de vanillestokje eruit en giet het op een bordje en bedek het met een stuk plastic folie, want je wilt niet dat er een vel op komt. Als het goed is afgekoeld, zet je het in de koelkast.

Maak nu de botercrème. Doe de boter, roomkaas, poedersuiker, vanille extract en zest van de limoen in een kom. Meng dit met elkaar op de middelste stand en laat de botercrème voor 20-30 minuten goed door elkaar mengen. Hoe langer je het laat mengen, hoe luchtiger dit wordt. Vul de spuitzak met botercrème.


Klop de banketbakkersroom even los als je het uit de koelkast pakt. Het moet een glad mengsel worden. Snijd de taart in 3 plakken van 1,5 cm. Spuit op de randen ronde toefjes van de botercrème. Smeer de onderste laag met de banketbakkersroom. Je banketbakkesroom moet even hoog zijn als de toefjes die je spuit. Steek uit het midden van de tweede laag een rondje. Herhaal de bovenstaande stappen met het vullen van de taart. Doe nu de Smarties in het gat en zet de bovenste laag erop. Smeer de bovenste laag af met de botercrème en spuit vervolgens daar ook toefjes op de randen. Versier het met de rest van de
sprinkles.

De taart is nu klaar en het feest kan beginnen! Geniet ervan!


Bereidingswijze