Flamingo taart

Mijn oudste dochter werd vier en dat moest natuurlijk gevierd worden met alles waar ze vol van is. Vorig jaar was ze helemaal weg van Alpaca’s (en hopelijk nog steeds), maar dit jaar was het thema volgens haar flamingo. Naast slingers, bekers en borden, moest er natuurlijk ook een echte flamingo taart komen. En bij deze deel ik dit recept graag met jullie.

Het is een uitgebreid recept die bestaat uit het maken van een biscuit taart, koekjes en natuurlijk de versiering van het geheel. Het was even werk, maar toen ik haar ogen groot zag worden toen ze de taart zag, maakte het dat allemaal waard.

INGREDIËNTEN BISCUIT TAART (20 cm)

150 gram kristalsuiker
5 eieren
110 gram bloem
Fondant
Snufje zout

INGREDIËNTEN KOEKJES

1/2 middelgroot ei
75 gram ongezouten roomboter (koud)
50 gram witte basterdsuiker
100 gram tarwebloem

INGREDIËNTEN VULLING

250 gram roomboter
110 gram poedersuiker
1,5 theelepel vanille extract
4 eetlepels Nutella

INGREDIËNTEN ROYAL ICING

3 grote verse eiwitten
450 gram poedersuiker
1 theelepel citroensap
Water
1/5 eetlepel kleurstof

BEREIDINGSWIJZE BISCUIT TAART

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de bakvorm in en als je het fijn vindt, kun je ook gebruik maken van bakpapier aan de onderkant. Doe de eieren en suiker in een kom en klop deze au-bain marie tot ongeveer 37 graden. Je kunt het met jouw vinger testen door te voelen. Als je niets voelt, is de temperatuur precies goed. Het mengsel moet een witachtige kleur hebben. Zeef het bloem erdoor heen en doe het zout erbij. Vouw de bloem door het eimengsel. Niet roeren, want dan sla je de lucht eruit en wordt de taart niet luchtig. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en zet het in het midden van de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten. Prik met een satéprikker in de taart om te kijken of de taart goed gaar is. Laat nu de taart goed afkoelen op een afkoelrooster.

BEREIDINGSWIJZE FLAMINGO KOEKJES

Nu dat de biscuit taart aan het afkoelen is, kun je aan de slag gaan met het maken van de koekjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Splits het ei en gebruik alleen de eidooier. Bewaar de eiwit, want die heb je straks nodig. Meng vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine tot een deeg dat een korrelige structuur heeft. Kneed vervolgens de deegkruimels met koele handen tot een samenhangende deeg. Rol het deel tot een bal, verpak het in vershoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten. De oven is zo op temperatuur, aangezien je zojuist de taart hebt gemaakt.

Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 x 40 centimeter en met een dikte tussen de 3 en 4 centimeter. Steek met behulp van een flamingo uitsteker (of een andere uitsteker) de koekjes uit. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol het opnieuw uit. Steek wederom met de uitsteker de flamingo uit en herhaal dit principe tot al het deeg op is. Leg de koekjes (met genoeg onderlinge ruimte) op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat het afkoelen op een afkoelrooster.

BEREIDINGSWIJZE NUTELLA VULLING

Nu de hoofdonderdelen zijn gemaakt, wordt het tijd voor de rest. We gaan nu verder met de vulling van de taart. Doe de boter in de kom en klop deze luchtig. Doe de poedersuiker er beetje voor beetje bij, tot je een fluweelzacht mengsel krijgt. Laat dit gerust 20 tot 25 minuten mengen. Voeg daarna de Nutella en de vanille extract toe en laat het goed met elkaar mengen.

BEREIDINGSWIJZE ROYAL ICING

Doe de eiwitten met het citroensap in een grote, schone en vetvrije kom en voeg een beetje van de poedersuiker toe. Gebruik deeghaak (spiraalvorm, niet de garde) en begin met mixen op middelhoge snelheid. Voeg steeds beetje bij beetje de poedersuiker toe (2 eetlepels tegelijk), tot er kleine stijve pieken ontstaan. Zet het weg in de koelkast tot je het gaat gebruiken en bedek de kom met plastic folie en een natte doek om uitdroging te voorkomen.

Wil je de icing kleuren? Veerdeel de icing dan in verschillende bakjes, zodat je de kleurstof kan toevoegen. De dikkere icing gebruik je om lijnen te trekken of decoraties aan te brengen. Dit werkt goed wanneer je de icing in een spuitzak doet en gebruik maakt van een ronde kleine spuitmond. De dunnere icing heb je nodig om de koekjes in te kleuren. Voeg enkele druppels water toe aan de dikke icing. Hierdoor wordt de icing dunner. Hoe meer water je toevoegt, hoe dunner de icing wordt. Blijf tussendoor steeds mixen totdat de icing vloeibaar en glad is. Er zit nu veel lucht in de icing, dus laat het zo’n 30 minuten in de koelkast rusten. Voor gebruik haal je de icing uit de koeling en roer je het even rustig door. De dunne icing doe je in een spuitzak met kleine ronde tip om het nog makkelijker te kunnen doseren. Decoreer de koekjes met de icing en laat het goed droog worden.

DECOREREN VAN DE TAART

Nu is de tijd gekomen om de taart te gaan decoreren. Snijdt de taart horizontaal door het midden en vul het met de vulling die je hebt gemaakt. Zet het andere deel van de taart er op en smeer de taart af met de vulling. Zet het voor 30 minuten in de koelkast, waarna je het kan bekleden met de fondant.

Doe hierna wat royal icing op de taart op de plek van waar je de koekjes wilt plakken. Plak de koekjes vervolgens tegen de taart aan.

Aan de bovenkant heb ik ook nog wat toefjes gemaakt van de Kinder Bueno topping die ik voor de cupcakes heb gemaakt. Maar je kunt er natuurlijk ook jouw eigen draai aan geven en het bijvoorbeeld versieren met slagroom of chocolade ganache.