Dulche de leche pepernoten cheesecake

Ja ja, de Goedheilig man is al een tijdje in het land. Wij hebben al de nodige pepernoten gegeten. Dit jaar voor pakjesavond wil ik iets speciaals op tafel zetten. Er zijn natuurlijk heel veel soorten taarten, cakes of toetjes die je kan maken met pepernoten of speculaas. 

Ik het dit keer voor pepernoten gekozen. Bij het opruimen van mijn voorraadkast kwam ik nog een blik gecondenseerde melk tegen. Dus dacht wat ga ik met deze twee ingrediënten doen. 

Wat is gecondenseerde melk? Gecondenseerde melk is koemelk waar suiker aan is toegevoegd en het water is onttrokken. Je kan het voor sauzen gebruiken of te gebruiken om cake te maken.

Ik heb er Dulce de leche van gemaakt. Dit is een soort karamelsaus dat je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Voor bijvoorbeeld over een toetje, smeren op brood of het verwerken in recepten.

Ik heb deze overheerlijke pepernoten cheesecake van gemaakt. Wil je weten hoe ik het heb gemaakt? Lees dan snel verder. 

Ingrediënten

1 blik gecondenseerde melk 
200 gram pepernoten 
100 gram roomboter (gesmolten)
200 ml slagroom 
1 eetlepel poedersuiker 
250 gram roomkaas 
200 ml slagroom voor de versiering 
Handje vol pepernoten voor de versiering

Bereidingswijze 

Ik had de Dulche de leche 1 dag van te voren gemaakt. Verwijder het etiket van het blikje. Doe het blikje gecondenseerde melk in een pan en doe daar kokend water overheen. Let wel goed dat het blikje altijd onder water moet staan. Ook tijdens het koken. Anders kan het blikje ontploffen en trust me dat wil je niet. Laat dit voor 4 uur koken. Pas goed op als je het blikje uit het water haalt, want het is gloeiend heet.

Bedek de bodem van een 24 cm springvorm met bakpapier. Verkruimel je pepernoten in een hakmolen of doe dit in een zak en sla er met liefde op met de achterkant van een koekenpan. Zolang je maar hele fijne kruimels hebt.

Smelt de boter. Doe dit bij de pepernoten en roer dit goed door. Doe de pepernoten in de springvorm en maak dit plat met de achterkant van een lepel en zet het voor 10 minuten in de koelkast. 

Klop ondertussen de slagroom met 1 eetlepel poedersuiker. Als de slagroom stevig begint te worden doe je daar 4 flinke eetlepels Dulche de leche bij. Doe beetje bij beetje de roomkaas bij. Ik gebruik altijd philadelphia roomkaas. Meng dit goed door met de slagroom. Giet de mengsel in de spingvorm en zet deze voor 2 uur in de koelkast. Ik heb het 1 dag van te voren gemaakt en de volgende dag heb ik hem versierd en afgemaakt. 

Klop voor het serveren de slagroom met ook 1 eetlepel poedersuiker. Doe ook hierbij 2-3 eetlepels Dulce de leche bij. Doe dit in een spuitzak met de gewenste spuitmond. Spuit mooie toefjes op je taart en maak het af met wat pepernoten. 

Serveer dit aan je gasten en zij zullen hun vingers erbij aflikken.