Biscotti met walnoten en pure chocolade

Biscotti, ook wel cantucci genoemd, zijn Italiaanse amandelkoekjes die hun oorsprong vinden in de Toscaanse stad Prato. Deze heerlijke koekjes zijn twee keer gebakken en daardoor zijn ze droog en knapperig. Hierdoor kunnen ze lekker in koffie of thee worden gedompeld.

Ik heb deze niet met amandelen gemaakt, maar met walnoten en pure chocolade.

Ingrediënten 

240 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
85 gram roomboter op kamertemperatuur 
1 eetlepel zest van sinaasappel
1,5 theelepel vanille extract 
2 eieren
110 gram walnoten of een andere noot die je lekker vindt
1 ei + 1 eetlepel melk om te bestrijken
150 gram pure chocolade
120 gram suiker

Bereidingswijze 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. 

Meng de bloem, zout, bakpoeder in een kom en zet het opzij.  

Doe de boter en suiker in een kom en mix deze voor 4-5 minuten, zodat het licht van kleur is en lekker luchtig. Voeg de sinaasappel zest toe. 

Voeg de eieren een voor een toe en mix dit goed met de boter. Vervolgens doe je de vanille extract bij en mix dit nogmaals door. 

Als dit allemaal goed gemengd is, meng je de bloem doorheen. Maar mix dit niet te lang. Voeg de walnoten erbij. 

Verdeel het deeg in twee delen. En plaats dit op de bakplaat en zorg dat het deeg 2 cm dik is. Bestrijk deze met het eimengsel.

Bak de koekjes voor 20-25 minuten, zodat ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat het even afkoelen. Snijd de koekjes in stukjes van 2 cm. En laat dit nog even voor 15 minuten afkoelen. 

Zet de oven op 160 graden en doe de koekjes terug in de oven. Bak ze nog een keer voor 20 minuten. Draai ze na 10 minuten om, zodat ze aan beide kanten mooi goudbruin worden. 

Haal ze uit de oven en laat ze even op de bakplaat voor 5 minuten. Verplaats de koekjes naar een afkoelrooster en laat ze goed afkoelen.

Hak ondertussen de chocolade in stukjes. Doe ze in een hittebestendige kom en smelt ze au bain marie. 

Dip de koekjes in de chocolade en bestrooi ze nog met zest of walnoten. Herhaal dit tot je alles in chocolade hebt gedipt. Je kunt er ook een paar zonder chocolade laten. Dat is ook heerlijk.

Geniet van je zelf gemaakte bisccotti.