Appeltaart met een twist

Wie is er niet dol op appeltaart? Lekker met een beetje slagroom en het liefst als hij nog een beetje lauw warm is. Yummy! Mijn zus had laatst appeltaart gemaakt en ze had geen suiker in huis. Dus in plaats van suiker moest ze inventief zijn en had appelstroop door de vulling gedaan. En dat moest ik natuurlijk uitproberen. Dat resulteerde uiteindelijk in dit het recept: appeltaart met een twist

Bij de proefsessie, kon niemand mij vertellen wat er niet en wat er juist wel in de taart zat. Niemand mistte de suiker en het was ook nog eens verrassend lekker! Probeer het zelf maar eens! Je zult er geen spijt van krijgen!

Ingrediënten voor het deeg

300 gram bloem
100 gram suiker
Snufje zout 
200 gram roomboter 
2 el water 

Ingrediënten voor de vulling: 

1,5 kilo appels
100 gram (appel)stroop
60 gram rozijnen (geweld) 
1 eetlepel kaneel
1 ei + 1 eetlepel melk om te bestrijken 

Extra 

Springvorm van 24 cm

Bereidingswijze 

Meng de bloem, suiker en het zout in een kom. Doe de blokjes boter en het water erbij en meng dit tot een soepel deeg. 

Als je deeg erg plakkerig is, kan je deze in plasticfolie verpakken en voor ongeveer 30 minuten in de koelkast zetten. 

Pak je springvorm en vet deze in. Je kunt er een stuk bakpapier in doen of bestrooien met wat bloem. Strooi wat bloem op je aanrechtblad en rol je deeg uit. Je wilt een mooie flap hebben waar je een rondstuk van 24 cm uit kan snijden om deze in je springvorm te doen. De rest van je deeg bewaar je voor de bovenkant. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd deze in blokjes. Doe hierbij het kaneel en stroop. Haal de rozijnen uit het water en dep ze droog. Doe deze ook bij de appels. Meng alles goed met elkaar. 

Doe je appelmengsel in de springvorm. Rol de rest van je deeg opnieuw uit. En snijd lange repen om deze kruislings over de taart te doen. 

Druk de randen goed aan. Klop de ei en melk los in een kommetje en bestrijk de bovenkant. Zet je taart 50-65 minuten in de oven tot hij mooi goudbruin is. 

Haal de appeltaart met twist uit de oven en laat het voor 30 minuten afkoelen. 

Serveer het met wat slagroom en smullen maar. 

mama alpaca appeltaart