Latkes! Super makkelijk en snel te bereiden. Ter variatie kun je er ook een courgette of wortel door heen doen, altijd een oplossing voor kinderen die hun wenkbrauwen optrekken als er iets groens op het bord wordt gelegd.

Dit van oorsprong Joodse gerecht is een van de gegarandeerd geserveerde gerechten tijdens het feestelijke Chanoeka, maar ook buiten deze festiviteiten is dit een gerecht een heerlijk lekkernij.

INGREDIËNTEN

500 gram kruimige aardappelen
30 gram meel
1 eetlepel sesamzaad
2 theelepels zout
1 grote uit
2 grote eieren
Zonnebloemolie
Crème fraîche
Appelmoes

BEREIDINGSWIJZE

Eerst moeten de aardappelen en de uien geschild worden. Vervolgens moeten ze geraspt worden. Dit is het makkelijkst om met een keukenmachine te doen, maar als je die niet hebt zul je het met de hand moeten raspen.

Wanneer je klaar bent met raspen, doe je de aardappels en de uien in een schone doek en wring je het sap eruit. Het sap moet je in een aparte schaal bewaren, omdat je hiervan nog het aardappelzetmeel van nodig hebt. Herhaal dit proces tot je alle sap eruit hebt gekregen.

Doe de aardappels, uien, meel, sesam, zout en eieren in een kom en meng dit goed met elkaar. Als je daarmee klaar bent, pak je het schaaltje waar je het sap in hebt opgevangen. Giet het voorzichtig af en je zult zien dat je onderin het schaaltje een wit goedje overhoudt. Dat is de aardappelzetmeel. Doe de aardappelzetmeel bij je mengsel en meng het nog een keer goed door.

Zet de koekenpan op het vuur en doe daar wat olie in. Laat de pan goed verhitten en als dat zover is, kun je steeds 1-2 eetlepel van het mengel pakken en het in de koekenpan doen. Bak het 4 tot 5 minuten om en om tot ze mooi goudbruin zijn geworden.

Serveertip: erg lekker met wat crème fraîche of appelmoes!

1 Comment

  1. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mama-alpacas-kitchen.nl/latkes/ […]

Comments are closed.