Künefe

Künefe of kunafa is een heerlijk toetje uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit een knapperig gebakken en boterige sliertjes deeg, kadayif, gevuld met mozzarella en overgoten met zoete suikersiroop. 

Dit overheerlijke dessert is niet moeilijk te maken. Maar pas op! Het is verslavend en je blijft er van eten.

Ingrediënten voor 6 personen

250 gram kadayif-deeg (te koop bij de Turkse winkel)
250 gram  geraspte mozzarella
375 gram suiker
750 ml water 
115 gram pistache noten (ongezouten)
5 druppels citroepsap
150 gram roomboter 

Extra benodigdheden

Koekenpan 16 cm 
Diepe bord
2 pannen

Bereidingswijze

Doe het water en suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat dit op een laag vuurtje warm worden tot het een stroopachtige substantie wordt. Voeg de citroendruppels toe en haal de pan van het vuur. 

Hak dan de pistachenootjes fijn. Dit kan natuurlijk ook in een hakmolen. Maar niet te ver laten draaien, anders krijg je pistachepasta. Ook erg lekker, maar dat hebben we nu niet nodig.

Trek het kadayif-deeg. Smelt in een pannetje de roomboter en doe de kadayif-deeg erbij. Meng dit goed door, zodat het deeg goed onder de boter zit. 

Pak je koekenpan en doe daar iets meer dan de helft van het kadayif-deeg in. Verdeel de mozzarella erover. Doe daar bovenop nog wat fijn gehakte pistachenoten op. Verdeel de rest van het deeg over de mozzarella en druk goed aan. 

Bak de onderkant op een laag vuurtje voor ongeveer 7-8 minuten goudbruin. Draai met behulp van een bord de künefe voorzichtig om. Doe het weer terug in de pan tot de andere kant ook weer goudbruin wordt. 

Haal het uit de pan en leg het op een diepe bord. Prik er gaatjes in met de punt van een mes. Schenk de suikersiroop over de künefe en garneer met de pistachenootjes. 

Afiyet olsun oftewel eet smakelijk.

Tip: Serveer het met een kopje koffie of thee. Een bolletjes ijs is er ook lekker bij.