Khoreshteh bamiyeh (Iraanse okra stoofpot)

Wat zijn okra’s eigenlijk? Okra is een groente die oorspronkelijk uit Afrika komt. Inmiddels wordt er ook mee gekookt in grote delen van Azië, Zuid-Amerika, het Midden Oosten en zelfs Europa.

Okra is eigenlijk geen groete, het is de (jonge, onrijpe) vrucht van een plant. Maar de okra wordt gezien als een groete, dus zo wordt hij ook in gerechten verwerkt. Ik ben er dol op. In Iran maken ze er dus een stoofpot van. Sommige vinden okra’s niet lekker, omdat het wat slijmerig kunnen zijn. 

Khoresteh bamiyeh (stoofpot met okra’s) is geen ingewikkeld gerecht, dus ga het bij de toko halen en ga aan de slag. Je hebt verse okra’s, maar ook ingevroren. Ik heb ze voor dit gerecht ingevroren gekocht bij de Iraanse winkel.

Ingrediënten 

1 middelgrote ui
1 knoflook 
500 gram biefstuk in blokjes 
2 eetlepels tomatenpuree 
1,5 theelepels kurkuma 
1 theelepel zwarte peper 
1 theelepel zout
300 ml warm water 
400 gram bevroren okras
100 gram tomaten 
Sap van een 1/2 limoen

Bereidingswijze

Verhit een stoofpan met wat zonnebloem olie. Snipper de ui en knoflook.

Wanneer de ui en knoflook glazig zijn geworden, doe je de biefstuk blokjes erbij en bak je die op hoog vuur. Doe de tomatenpuree bij en meng dit met het vlees. Hierna doe je de kruiden en water erbij en laat je het 1 uur staan, zodat het vlees wat zachter is. Roer af en toe door, zodat het niet vlees aanbakt. Proef na 1 uur of het vlees zacht en mals is. Als dat het geval is, kun je de okra’s en de tomaten toe. Roer dit door en laat het ongeveer 20 tot 25 minuten staan. Doe het sap van de limoen er als laatst bij en roer het gerecht voorzichtig door elkaar. Voorzichtig inderdaad, want je wilt niet dat de okra’s geplet worden. Na ongeveer 1,5 uur heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. 

Serveer dit heerlijke gerecht met rijst. 

Nooshe jan.