Estamboli (rijst met tomaten)

Ik heb dit keer gekozen voor een super makkelijk en heerlijk eenpansgerecht met rijst en tomaten. Het is gezond en vegetarisch. En in minder dan 40 minuten heb je een heerlijke gerecht op tafel gezet. 

Dit gerecht brengt me terug naar mijn jeugd, wanneer mijn moeder snel en makkelijk wilde koken. Thuis zijn we er allemaal gek op. Dit is voor mij echt een comfort food gerecht. Het geeft me een warm gevoel en brengt me terug in de tijd. Ik weet bijna zeker dat iedereen de ingrediënten van dit gerecht in huis heeft, dus speciaal boodschappen er voor doen is niet nodig. Tenzij je net bepaalde ingrediënten hebt gebruikt… dan moet je wel naar de winkel.

Aangezien je een eenpansgerecht gaat maken, raad ik je aan om basmati rijst te gebruiken. Deze  neemt goed het water op en blijft mooi in vorm. Het wordt niet snel plakkerig, maar juist lekker luchtig als je het kookt.

Ingrediënten 

500 gram basmati rijst
1 middelgrote ui
2 middelgrote aardappels 
2 eetlepels tomatenpuree 
7 grote tomaten
2 theelepels zout
1 theelepel kurkuma
1-1,5 liter water 

Bereidingswijze

Snipper de ui. Schil en snijd de aardappels in kleine blokjes. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Zet de aardappels en tomaten opzij. Fruit de ui aan in een pan, doe de kurkuma erbij en roer dit door. Voeg de aardappels toe en laat dit 5 minuten mee koken. 

Voeg de tomatenpuree, tomaten, zout toe en roer het door, totdat alles met elkaar is gemengd. Was je rijst, giet de overgebleven water weg en voeg je rijst toe aan de tomatenmengsel. 

Doe daar 500 ml water bij. Draai het vuur laag en laat het zonder deksel op het water bijna verdampen. Haal een rijstkorrel uit de pan en als de rijstkorrel nog te hard is doe je daar 250 ml water bij en laat het even staan. Doe een schone theedoek om de deksel en zet de deksel op de pan. Laat de rijst 10 minuten stomen, zodat het volledig kookt. 

Serveer het lekker warm met wat yoghurt of een frisse salade.

Nooshe jan.