Snijbonen- en wortel rijst

Ik wilde eigenlijk loobia polo maken (sperziebonen met rijst), maar op het laatste moment kwam ik erachter dat ik geen sperziebonen in huis had. En eerlijk gezegd, dat komt echt bijna nooit voor, want sperziebonen zijn een van mijn lievelingsgroenten. Dus ik heb dit gerecht met snijbonen en wortel gemaakt. Je kan dit gerecht dus ook met sperziebonen maken, dan vervang je de snijbonen en wortel alleen door de sperziebonen. 

INGREDIËNTEN

500 gram rundergehakt 
500 gram snijbonen
3 wortels
400 gram rijst
1 middelgrote ui
200 ml frito
1 eetlepel tomatenpuree 
1,5 theelepel kurkuma
1,5 theelepel kaneel
1 grote teen knoflook
Zout en peper naar smaak

BEREIDINGSWIJZE

Was de rijst en laat het minimaal 2 uur in koud water met wat zout weken. De rijst moet helemaal bedekt zijn onder water.

Maak de snijbonen schoon en snijd de snijbonen in niet te kleine stukjes. Schil de wortels en snij de wortels in blokjes. 

Snipper de ui en de knoflook. Bak de ui en doe de knoflook erbij. Voeg de snijbonen en wortel bij de uimengsel. Bak dit voor 5 minuten mee. Doe het gehakt erbij en bak dit mee tot het gehakt gaar is. Voeg het zout, de peper, de kurkuma en het kaneel toe aan het mengsel en bak dit even aan. Voeg de tomatenpuree en roer dit goed door. Doe de frito erbij en een half glaasje water. Zet de deksel erop tot de groenten gaar zijn.

Breng 1,5 liter water met zout in een grote pan aan de kook. Gooi het water waar de rijst in zat weg en voeg de rijst aan het kokende water toe. Laat de rijst koken, maar let op dat het water niet verdampt. Proef na 5-7 minuten of de rijst beetgaar is. Zo ja, giet je rijst af in een vergiet en spoel het af met koud water. Laat de rijst goed uitlekken. Het is belangrijk dat je rijst niet te zacht is. 

Zet de pan terug op het vuur en doe er een flinke scheut zonnebloemolie. Wanneer de zonnebloemolie goed heet is, haal je de pan van het vuur. Doe een laagje rijst in de pan, zodat de bodem is bedekt en doe hierboven op de gehakt en groenten mix. Herhaal dit tot de mix op is. Let er wel op dat je bovenste laag rijst moet zijn.  

Zet je pan terug op het vuur en laat het voor 10 minuten op hoge vuur staan. Als je ziet dat er stoom vanaf komt, draai je de vuur laag en laat je het nog 20-30 minuten staan, want dan krijg je de lekkerste tahdig.

Serveer het met een frisse salade van komkommer, tomaat en ui

Nooshe jan.